Οι δίσκοι SSD (Solid State Drive) δεν ενσωματώνουν μηχανικά μέρη όπως οι υπόλοιποι συμβατικοί δίσκοι και γι'αυτό το λόγο είναι πολύ ταχύτεροι από οποιοδήποτε συμβατικό δίσκο. Όσο γρήγορος και αν είναι ένας συμβατικός δίσκος, ακόμα και εκείνος με την υψηλότερη ταχύτητα περιστροφής και τον μεγαλύτερο ρυθμό ταχύτητας στη μεταγωγή, αποτελεί τροχοπέδη για ένα γρήγορο σύστημα λόγω των μηχανικών μερών του.

Μέχρι πριν λίγο καιρό η διαφορά τιμής των συμβατικών δίσκων με εκείνων των SSD ήταν χαοτική και η αγορά απαγορευτική. Τώρα όμως οι δίσκοι SSD είναι πιο προσιτοί από ποτέ. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των SSD είναι ο χρόνος ζωής τους, που είναι πολύ μεγάλος (περίπου 2 εκατομμύρια ώρες).

Εμείς προμηθευτήκαμε έναν για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς πιο γρήγοροι είναι.

TRIM Support

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στη λειτουργία TRIM. Το TRIM αποτρέπει τη μείωση των επιδόσεων του δίσκου με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή η λειτουργία, εκτός ότι πρέπει να αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του SSD, υποστηρίζεται μόνο από συγκεκριμένες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων και από συγκεκριμένες μητρικές πλακέτες.

Σύγκριση συμβατικών δίσκων με SSD

Στα παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε την διαφορά στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος μεταξύ των συμβατικών δίσκων με των SSD.

Προδιαγραφές Συστήματος Δοκιμής:

Λειτουργικό Σύστημα: Windows 7 Pro 64bit
Επεξεργαστής: AMD Phenom II X4 960T @ 3.00Ghz
Μνήμη: 6GB DDR2 Dual Channel

Δίσκος 1: Sata-II WD Black Edition με χωρητικότητα 500GB
Δίσκος 2: SSD OCZ Agility III με χωρητικότητα 120GB

Και οι δύο δίσκοι έτρεχαν στα 3Gbit/s κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω, ο χρόνος εκκίνησης του λειτουργικού μειώνεται σχεδόν στο μισό.

~40 δευτερόλεπτα με δίσκο Sata.

~24 δευτερόλεπτα με δίσκο SSD.